1. Projektets namn + organisationen bakom projektet
Rengöringsanordning för undervattenkonstruktioner i syfte att minska skadlig miljöbelastning.
DG-Diving Group är ett år 1982 grundat familjeföretag som tillhandahåller dykningstjänster till företag. Företagens tjänster omfattar granskning, underhåll och reparation av undervattenkonstruktioner. Vi är en välkänd aktör inom Östersjöområdet och banbrytare inom fartygsbranschen. Vår mission är att lösa kundernas utmaningar på ett innovativt och miljövänligt sätt och bidra till att spara kostnader för kundernas verksamhet.
2. Beskrivning av problemet
Olika organismer sätter sig fast och börjar växa på båtskrov så fort båten kommer i kontakt med vatten. Efter att ha varit i vattnet i en vecka täcks ytan av alger och större organismer. När skrovet är smutsigt ökar friktionen mot vattnet i de delar av båten som är under vattnet och vattnets motstånd ökar. Om skrovet är smutsigt förbrukar båten avsevärt mer bränsle än en båt med ett rent skrov. Fartyg som kommer från områden utanför Östersjön medför till vårt område främmande arter som satt sig fast på deras skrov. I synnerhet Östersjöns marina ekosystem är känsligt mot skadliga verkningar av invasiva arter. Vi borde kunna förhindra införsel av organismer på båtskrov i vårt havsområde. Vi kan inte förhindra skrovets nedsmutsning men vi kan förebygga och minska många skadliga konsekvenser för miljön genom en effektiv rengöring av ytan och genom att samla in och behandla det avfall som uppkommer vid rengöring.
3. Vad är projektets mål?/Hur ser er lösning ut?
Rengöring av båtens undervattenskrov är inte i sig en hållbar lösning med tanke på miljön. Om vi endast rengör skrovet, hamnar näringsämnen, invasiva arter och fasta ämnen i havet och dess sediment tillsammans med skadliga ämnen som bottenfärger släpper ifrån sig. Ett system som utvecklats av DG-Diving Group Ab består av en borstmaskin som är avsedd för rengöring av båtskrov och som pumpar det avfall som uppkommer vid borstningen ut på stranden där det behandlas. Rengöring kan alltså ske utan att belasta havsområdet omkring. Beroende av kvalitén på och mängden av det material som satt sig fast på båtskrovet kan man med hjälp av utrustningen rengöra 500-1000 m2 båtskrov per timme. Hela systemet är nu under utveckling och målet är ett mobilt system som är lätt att använda inom olika områden både i hamnar och ute på havet.
Vi har också som mål att utveckla ett system för hantering av tvättvatten så att det behandlade tvättvattnet, oberoende av skrovfärgens kvalité, inte kommer innehålla skadliga mängder av miljöfarliga biocider, andra farliga ämnen eller invasiva arter. Detta ska genomföras i form av utredningsarbete och utveckling av behandlingsutrustning. Målet är att färdigställa det slutliga skedet av konceptet före slutet av april 2017 och testa konceptet under borstningsperioden 2017.
4. Hur bidrar projektet till att förbättra Östersjöns tillstånd?
Denna metod som tagits fram av DG-Diving Group Ab gör det möjligt att rengöra båtbotten på Östersjön utan att belasta havet. Företaget utför ca 400 bottenrengöringar om året. Det uppstår uppskattningsvis 140 000 kilo borstningsavfall och båtarna sparar ca 30 000 ton bränsle. När tjänsten utvidgas blir det möjligt att använda utrustningen i större utsträckning och minska miljöbelastningen ytterligare.